A humán papillomavírusok olyan nagy víruscsoportot alkotnak, amely az ember bőrén és nyálkahártyáján okozhat megbetegedéseket. Nemi, de nem nemi kapcsolattal is terjednek. A vírus altípusai, amelyek nem nemi kapcsolattal terjednek, szokványos bőrszemölcsöket okoznak a kézen, lábon, szájon és a szemhéjakon. A papillomavírusok körülbelül 40 típusa nemi érintkezés vagy intim kapcsolat útján terjed a külső nemi szervek és végbél fertőzött bőrével és nyálkahártyájával. A papillumavírusokat két nagy csoportra osztjuk. Az első csoportot az alacsony kockázatú papillomavírusok alkotják, amelyek általában nem hívnak elő rákos elváltozásokat, de leggyakrabban szemölcsök kialakulásához vezetnek mindkét nem külső nemi szervein. A második csoportot a magas kockázatú papillomavírusok alkotják, amelyek képesek prekancerózist, valamint méhnyak-, emlő-, végbél-, pénisz- és gégerákot is előhívni.

A szexuálisan aktív emberek több mint a fele élete során megfertőződik valamelyik HPV vírusfajtával. A HPV fertőzés a szexuális úton terjedő megbetegedések leggyakoribb fajtája. A vírust szex-vírusnak is nevezik. A fertőzés szabad szemmel nem vehető észre, úgyhogy a szexuális partner általában akaratlanul van megfertőzve. A férfiak és nők akkor is a HPV vírus hordozói lehetnek, ha a betegség egyetlen jele sem nyilvánul meg náluk, és ismételten megfertőzhetik szexuális partnerüket. A HPV fertőzés lappangási ideje néhány hét, de akár 1 év is lehet. Az esetek többségében az immunrendszer egyedül megbirkózik a fertőzéssel és sor kerül a fertőzés spontán visszavonulására. Azonban a nők kb. 10 %-a esetében a fertőzés megmarad a méhnyak sejtjeiben. A férfiaknál a HPV fertőzés leggyakrabban genitális szemölcsök kialakulásában nyilvánul meg. Az elváltozások a nemi szerveken néhány év múltán is előjöhetnek. Ezért gyakran bonyolult és lehetetlen felismerni, ki fertőzött meg kit. Mivel a HPV fertőzések nagy csoportjának nincsenek szimptómái és emberek milliói fertőzöttek, nagyon nehéz megelőzni a HPV fertőzést. A HPV elleni legjobb védelem a kockázati tényezők korlátozása. A kockázati tényezők közé tartoznak a krónikus fertőzések, szexuális promiszkuitás, a nemi élet korai kezdése (a 20. életév betöltése előtt), a szülések és vetélések magas száma anamnézisben, első szülés nagyon fiatalon, dohányzás, kábítószerek, rossz szociális-gazdasági feltételek, genetikai hajlamosság és az immunrendszer gyengülése. A HPV fertőzés ellen nem véd meg az óvszer sem, mivel a vírus kisebb az óvszer pórusaitól. Gyakrabban vannak veszélyeztetve a gyengébb immunrendszerrel rendelkező nők, főleg a 20. és 25. életév között.

Az utóbbi években számos tanulmányt szenteltek az olyan keresztesvirágzatú zöldségekben található anyagok hatásainak, mint a brokkoli, káposzta, kelkáposzta, stb. Ezt a zöldséget a rákellenes hatásokkal bíró fitokémiai anyagok legnagyobb változatossága jellemzi. Egyik közülük az Indol-3-karbinol. A sejt-metabolizmus több szintjén hat, kedvezően befolyásolja a hormonális metabolizmust, segíti megakadályozni a daganatos és a humán papillomavírus által módosult sejtek növekedését, valamint segíti elérni azok eltűnését.