Statisztikai adatok alapján az utóbbi évtizedekben a női nemi szervek, mint például az emlők, a méh és a petefészek puha szöveteinek daganatos megbetegedése gyakrabban fordul elő. Ezek a szövetek függenek a női nemi hormontól – az ösztrogéntől. Emelkedik a külső nemi szervek HPV humán papillomavírus által okozott megbetegedéseinek száma is. A HPV vírus némely törzsei olyan súlyos megbetegedést okozhatnak, mint a méhnyakrák a nőknél és pénisz karcinóma a férfiaknál. A férfiaknál egyidejűleg fokozott számban fordul elő a prosztata, here, vastagbél, gyomor és a gége daganatos megbetegedése.

A megelőzésben, de ezen súlyos megbetegedések segítő terápiájaként is a zöldségben, gyümölcsben, magvakban, diókban és fűszerekben található fitokémiai anyagokat kezdik alkalmazni. Ezen anyagok hatásai már századok óta használatosak a hagyományos orvostudományokban különböző betegségek kezelése során.

Az USA nemzeti onkológiai intézet megközelítőleg 35 növényt azonosított, amelyek rákellenes hatásokkal bírnak és két csoportra osztotta fel őket.

  • Legnagyobb rákellenes hatású növények és gyógynövények: fokhagyma, szójabab, káposzta, gyömbér, édesgyökér és répás zöldség (beleértve a sárgarépát, zellert, koriandert, petrezselymet).
  • Növények és gyógynövények, amelyek jelentős rákellenes hatással rendelkeznek: hagyma, citruszok, len, esztragon, keresztesvirágzatú zöldség (brokkoli, káposzta, karfiol, karalábé, kelbimbó), paradicsom, padlizsán, édes paprika, barna rizs, teljesőrlésű búza, zab, árpa, különböző gyógynövények (borsmenta, rozmaring, kakukkfű, oregánó, bazsalikom), uborka, görög- és sárgadinnye, bogyófajták.

Az olyan keresztesvirágzatú növényeknek szentelt tanulmányok, mint a brokkoli, káposzta, karfiol, arra a tényre mutatnak rá, hogy azoknál az embereknél, akik rendszeresen fogyasztják ezt a zöldséget, sokkal kisebb némelyik daganatos megbetegedés előfordulása.

Egy ilyen fitokémiai anyag az Indol-3-karbinol. Beigazolódott, hogy az Indol-3-karbinol segít a szervezetnek megelőzni és szembenézni ezekkel a megbetegedésekkel. Az indol-3-karbinol kedvezően befolyásolja a hormonális metabolizmust, segít megakadályozni a daganatos és a humán papillomavírus által módosult sejtek növekedését, valamint segíti elérni azok eltűnését. Antioxidáns és antiaterogén hatásokkal rendelkezik.