A HPV (Human papillomavirus) fertőzés a szexuális úton terjesztett megbetegedések leggyakoribb fajtája. A HPV vírusok olyan nagy víruscsoportot alkotnak, amely az ember bőrén és nyálkahártyáján okozhat megbetegedéseket. A papillomavírusok körülbelül 40 típusa nemi érintkezés, vagy intim kapcsolat útján terjed a külső nemi szervek és a végbél fertőzött bőrével és nyálkahártyájával. Két csoportra osztjuk őket. Az első csoportot az alacsony kockázatú papillomavírusok képezik, amelyek általában nem hívnak elő rákos elváltozásokat, de leggyakrabban szemölcsök kialakulásához vezetnek mindkét nem külső nemi szervein (6,11,42,43,44 típus). A második csoportot a magas kockázatú papillomavírusok alkotják, amelyek az összes fertőzés 80%-át teszik ki és képesek prekancerózist, valamint méhnyak-, emlő-, végbél-, pénisz- és gégerákot előhívni (16,18,31,33,35,45,56 típus).

A 6 és 11 típusú HPV nyálkahártya- és bőrszemölcsök (kondilómok) kialakulását okozza a nemi szervek területén a szexuálisan aktív embereknél. A gégén és az alsó légutakon papillómák kialakulásához vezet, nemcsak a felnőtteknél, de gyermekeknél is.

A HPV fertőzés anyáról gyermekre való átvitelére általában a gyermek genitális szemölcsökkel való, szülés közbeni közvetlen érintkezésével kerül sor. Alacsonyabb százalékban a méhen belüli fejlődés során kerül sor a fertőzés magzatra való átvitelére. A vírust kimutatták a HPV fertőzött anyák magzatvizében is. A HPV vírus ezen fajtája által okozott légszervi megbetegedést recidiváló légzőszervi papillomatosisnak nevezzük és a légutak kinövései (papillómái) jellemzik. A kinövések jóindulatúak, de tekintettel a helyzetükre és növekedésükre a légutakban a gyermekeknél életveszélyesek lehetnek. Igazolva van, hogy a gége papillomatosisában szenvedő gyermekek csökkent immunrendszerrel rendelkeznek. A klinikai lefolyás változatos és a papillómák elhelyezkedésétől függ. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a rekedtség, az alvási apnoe, nehézlégzés, sípolás. Néha a papillómák spontán eltűnnek, azonban a vírus megmaradhat a szövetben és a papillómák recidívája sok év múltán is megjelenhet. A kezelés szakorvosok – fül-orr-gégegyógyászok kezébe tartozik. A kezelés alapja a papillómák sebészeti eltávolítása. A kezelés további menetéről a megbetegedés lefolyása alapján kell döntést hozni. A HPV elleni megelőzések új lehetőségei olyan vakcinák használata, amelyek a méhnyakrák megelőzésére voltak kifejlesztve.

Az utóbbi évtizedben számos tanulmányt szenteltek az olyan zöldségekben található fitokémiai anyagok hatásainak, mint a brokkoli, káposzta, kelkáposzta, stb. Egyik közülük az Indol-3-karbinol. Az sejt-metabolizmus több szintjén hat, kedvezően befolyásolja a hormonális metabolizmust, segíti megakadályozni a daganatos és a HPV által módosult sejtek növekedését, valamint segíti elérni azok eltűnését.