Az emlőciszták aránylag gyakran fordulnak elő és a menstruációs ciklus egyes fázisaival függnek össze. Ezek a ciszták folyadékkal telt tömlők, amelyek többnyire néhány napon belül felszívódnak és kissebednek vagy eltűnnek. Amennyiben nagyobb méretű cisztákról van szó, punkcióval kissebíthetők. Egyszerű beavatkozásról van szó, amikor az orvos steril tűvel kiüríti a cisztából a folyadékot.

A ciszták egyedülálló esetekben veleszületettek is lehetnek. Az emlőciszták kialakulásának leggyakoribb oka azonban a Mastopatya megbetegedés. A női emlők az emlőmirigy testéből, a mellbimbóból és az emlőudvarból állnak. Az emlőmirigy 15 – 20 mirigyből, szalagszövetből és egyénileg különböző mennyiségű zsírszövetből áll. Az emlőmirigyek hormonális kilengéseknek vannak kitéve a menstruációs ciklus folyamán, a terhesség alatt, a szoptatás időszakában, egészen a menopauzáig. A nők 70%-nál életük folyamán elváltozásokra kerül sor a mirigyszövetekben. Olyan szalagszövetek jönnek létre, amelyeket szakszerűen fibrózisos masztopátiának nevezünk. Esetleg nagy mennyiségű kis ciszta alakul ki, amelyeket szakszerűen cisztikus masztopátiának nevezünk. Néha sor kerül a kombinációjukra, ez az állapot fibrocisztikus masztopátiaként ismert.

A gyakori tünetek közé tartozik a dagadás és a csomós megkeményedések, csomók az emlőkben. Ezek az elváltozások a menstruációs ciklus második felében alakulnak ki és gyakran emlőfájdalommal is egybe vannak kötve (mastodynia). A csomók puhák, a bőr alatt mozgékonyak. A fájdalom az emlő felső, külső részében szokott megjelenni. A beteg nők 20 %-a esetében a mellbimbóból fehéres váladék kifolyására is sor kerül. A masztopátia tünetei közvetlenül a menstruáció előtt felfokozódnak és a menstruáció elkezdődésével eltűnnek. A masztopátiát palpációs lelet, ultrahang és mammográfia alapján lehet diagnosztizálni. A masztopátia kezelése a nőgyógyász kezébe tartozik. A súlyos masztopátia az emlőrák kialakulásának növelt kockázatát jelentheti, ezért fontos az emlők rendszeres magánvizsgálata és a rendszeres nőgyógyászati megelőző vizsgálatok.

A masztopátiára és a mastodyniára (emlőfájdalom) nagyon kedvező hatása van az Indol-3-carbinol anyagnak. Az Indol-3-carbinol hozzájárul az ösztrogénszintek kiegyenlítéséhez a szervezetben és ezzel enyhíti a masztopátia és a mastodynia tüneteit.