A végbélrák és a vastagbélrák nagyon gyakori daganatos megbetegedések közé tartoznak, amelyeknek gyakorisága évről évre növekszik. A leggyakrabban a 40-65 közötti életkorban fordul elő. A megbetegedés magas elhalálozást mutat ki nemcsak Szlovákiában, hanem világszerte. A diagnózis időben történő felállításakor a kezdeti stádiumokban a megbetegedés gyógyítható.

A vastagbélrák és a végbélrák pontos oka eddig nem ismert. Azonban számos kockázati tényező ismert, amely közreműködhet a kialakulásában. A kockázati tényezők közé tartoznak a belső környezet tényezői – endogén, mint pl. az öröklődés, anyagcsere, metabolizmus, stb., de a külső környezet tényezői is, amelyek közé a táplálkozási szokásokat és életmódot, a túl sok evést, túlsúlyt és némely élelmiszer, pl. az állati zsírok, fehérjék, cukor, só mértéken felüli bevitelét soroljuk. Továbbá ide tartozik némely anyagok hiánya a táplálékban, pl. rostok, gyümölcs, zöldség, vitaminok, ásványi anyagok és egyéb tápláló anyagok hiánya. Úgyszintén a káros anyagok, például a penészméreg – aflatoxin és olyan anyagok bevitele is ide sorolható, amelyek a gyártás során kerülnek a táplálékba (égési maradékok grillezéskor, füstöléskor, trágya maradványok). Nem elhanyagolható a dohányzás és az alkohol mértéktelen fogyasztása, valamint a környezet karcinogén anyagai, amelyek bekerülnek a szervezetbe.

A kiegyenlített és egészséges táplálkozás segít megvédeni a rák ellen. A rendszeres megelőző vizsgálatok a szakorvosoknál segítenek felfedni a betegség korai stádiumait és ezáltal hozzájárulnak az ember egészségének védelméhez.

A zöldségekben található némely anyagok hatásának szentelt epidemiológiai kutatások rámutatnak arra a tényre, hogy azoknál az embereknél, akik rendszeresen fogyasztanak keresztesvirágzatú zöldséget, mint például brokkolit, káposztát, kelkáposztát és karfiolt, jelentősen alacsonyabb a rosszindulatú daganatos betegségek némely típusainak előfordulása. A keresztesvirágzatú zöldség több olyan fitokémiai anyagot tartalmaz, amely kedvezően hat az emberi szervezetre, ide tartozik az Indol-3-karbinol is. A sejt-metabolizmus több szintjén hat, kedvezően befolyásolja a hormonális metabolizmust, segít megakadályozni a daganatos és a humán papillomavírus által módosult sejtek növekedését, valamint segíti elérni azok eltűnését. Az indol-3-karbinol jelentős antioxidáns hatásokkal is bír.