A mastodynia vagy mastalgia az emlők fájdalmát de az emlőkben érzett feszültséget és nagyobb érzékenységet jelentő kifejezések. A fájdalom kiterjedhet egészen a vállig, lapockáig, de a mellbimbóba is. Az emlők a menstruációs ciklustól függően vagy függetlenül fájhatnak.

  • Ha a fájdalom a menstruációs ciklustól függ, mastodynia kifejezéssel jelölendő és gyakran masztopátiával, a mellben keletkező cisztákkal és csomókkal van egybekötve. A menstruációs ciklus második felében fordul elő és a ciklikus hormonális kilengések, a hormonális egyensúlyhiány, a prolaktin megemelkedett szintje okozza vagy a sárga testecske képtelensége olyan hormont termelni, amely a menstruációs ciklus második felét irányítja. Az emelkedő életkorral mindig gyakrabban fordul elő, egészen a menopauza időszakáig. Erre a fájdalomra jellemző a feszültség, az emlők megdagadása és megnagyobbodása. Ha masztopátiával van kísérve, csomók keletkezésére is sor kerül, főleg a felső külső kvadránsokban.
  • A menstruációs ciklustól független fájdalomra a mastalgia kifejezés használatos. A fájdalmat a hátgerinc és a bordák elváltozásai, szívproblémák, mellhártyagyulladás, a bordák közti idegek ingerlése vagy a mellrák is okozhatja. Gyakran fordul elő neurotikus nőknél. Erre a fájdalomra elsősorban az emlők alsó vagy belső kvadránsaiban érzett égetés vagy húzás jellemző. Csomók kialakulására nem kerül sor.

A diagnosztikában nagyon fontos az alapos anamnézis, a palpációs kivizsgálás, ultrahang vagy mammográfia, amely elengedhetetlen az elmőkarcinóma kizárásához. A vérben vannak meghatározva a hormonszintek.

Az emlőfájdalom kezelése nőgyógyász kezébe tartozik. A masztodíniában szenvedő egyéneknek oda kellene figyelniük a helyes életmódra és korlátozniuk kellene olyan táplálékfajták bevitelét, mint a kávé, csokoládé, mogyoró, bor, sajtok és az avokádó. Ezek az élelmiszerek nagy mennyiségű metilxantint, tiramint és katecholamint tartalmaznak. Ezen kívül fontos korlátozni a zsírok bevitelét és abbahagyni a dohányzást.

Az Indol-3-karbinol is kedvező hatással van a hormonális metabolizmusra. A keresztesvirágzatú zöldségben fordul elő, mint például a brokkoliban, káposztában, kelkáposztában, karalábéban, stb. Az Indol-3-karbinol pozitívan hat az ösztrogén-metabolizmusra és ezzel hozzájárul a szintjei kiegyenlítéséhez.