Az emlőkarcinóma a leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés a nőknél. Minden tizenkettedik nőt sújt, leggyakrabban a 35. és 75. életév között. Szlovákiában az emlőkarcinóma következtében évente megközelítően 600 nő hal meg. A fejlett országokban a 35-55 év közötti nők elhalálozásának a leggyakoribb oka. Az emlőkarcinóma keletkezésének okai hosszú távú tudományos kutatások tárgyát képezik. Közülük sok még ismeretlen vagy hatásuk még nem világos. A tejmirigy jóindulatú krónikus megbetegedései, mint a cisztikus masztopátia, fibrocisztikus masztopátia, diszplázia, a mirigy magas denzitása az emlőrák kialakulásának fokozott kockázatát jelentik.

Az emlőkarcinóma keletkezésének kockázati tényezőit két csoportra osztjuk: genetikai és nem genetikai. A legjelentősebb nem genetikai kockázati tényezőnek a női nemi hormont – az ösztrogént és annak derivátumait tartják. Az ösztrogén hosszú távú hatása és magas szintje jelentősen növeli az emlőkarcinóma kialakulásának a kockázatát.

Az ösztrogén a szervezetben ún. „jó” (2α-hydroxyestron) és „rossz“ (16α-hydroxyestron) metabolitokra metabolizálódik. Fiziológiai körülmények között ez a két metabolit ideális arányban van a testben. A női nemi szervek puha szövetsejtjei, tehát az emlő, de az anyaméh és a petefészek számára is nagyon fontos az ösztrogén ún. „jó” metabolitja. Biztosítja az emlő mirigyeinek, az anyaméh hámszövetének helyes fejlődését, valamint a petefészek és a pete ciklusának a folyamatát is. A metabolitok arányának felborulása esetén az ún. „rossz“ metabolit szintjének emelkedésekor a szervezetben patologikus elváltozások állhatnak be. Bizonyított az ún. „ösztrogén rossz metabolitjának” a hatása és a tőle függő puha szövetek közti közvetlen összefüggés a daganatok kialakulását illetően.

Nagyon fontos szerepet játszik a megelőzés, amely az emlők önvizsgálatában és a rendszeres szakorvosi megelőző vizsgálatokban rejlik.

A legutóbbi tudományos kutatások szerint beigazolódott, hogy némely fitokémiai anyag bevitele nagyon hasznos az emberi szervezet számára. Az egyik ilyen anyag az Indol-3-karbinol, amely megtalálható a brokkoliban, káposztában, kelkáposztában és egyéb káposztás zöldségben. Az indol-3-karbinol segíti az ösztrogén helyes metabolikus útra való irányítását és eltolja az ösztrogén metabolitjainak arányát a 2α-hydroxyestron javára. Az indol-3-karbinol elősegíti a daganatos sejtek fejlődésének megakadályozását és támogatja a humán papillomavírus és a daganatok által módosult sejtek programozott pusztulását, miközben nem sérti az egészséges sejteket.