A prosztatarákot világszerte a rosszindulatú daganatos megbetegedések negyedik legelterjedtebb formájaként tartják számon. Leggyakrabban az 50. életév után fordul elő. A prosztatarák diagnózisakor a férfiak több mint 80 %-a elmúlt 65 éves. A prosztatarák pontos oka ismeretlen. Több kockázati tényező hatása feltételezhető. Ezek közé a tényezők közé tartozik a családi előfordulás, táplálkozás, dohányzás, életkörnyezet, alkohol és a hormonális változások. Ez a megbetegedés nem fordul elő kasztrálást követően.

Jelentős kockázati tényező az életkor. Feltételezhető, hogy az idősebb férfiak prosztatasejtjei hosszabb ideig ki vannak téve a férfi nemi hormon, a tesztoszteron hatásainak. A tesztoszteron felel a másodlagos nemi jelleg fejlődéséért a serdülés során. Később támogatja a benignus prosztata-hiperplázia keletkezéséért felelős prosztatasejtek növekedését és a prosztatarák kialakulásáért felelős rákos sejtek növekedéséért.

Nagyon fontos szerepe van, nem csupán a prosztatarák, hanem egyéb rákbetegségek keletkezésénél és megelőzésénél is a táplálkozásnak. A brokkoliban, káposztában, egyéb keresztesvirágzatú zöldségekben, paradicsomban, gyümölcsben, rostban, szójában, tofuban, E-vitaminban, szelénben gazdag táplálkozásnak védelmi jellege lehet. Ellenkezőleg, az állati eredetű zsírokban gazdag élelmiszerek a prosztatarák keletkezésének kockázatával járnak. A kövérség és a prosztatarák között van összefüggés.

Az utóbbi években számos tanulmányt szenteltek a keresztesvirágzatú zöldségben található hatóanyagoknak. Ezen zöldség fő képviselői a káposzta, brokkoli, karfiol, kelbimbó és a karalábé. Ez a zöldség rákellenes hatásokkal rendelkező fitokémiai anyagokban gazdag, amelyeknek nagyon kedvező hatásuk van az ember egészségére. Egyik közülük az Indol-3-karbinol. Az Indol-3-karbinol kedvezően hat a hormonális metabolizmusra. Segít megakadályozni az elő-daganatos és daganatos sejtek növekedését. Támogatja a daganatos sejtek programozott pusztulását, miközben nem sérti az egészséges sejteket Az Indol-3-karbinol antioxidáns és antiaterogén hatásokkal rendelkezik.

A 40 év feletti férfiak megelőző vizsgálatai a legjobb módja nemcsak a prosztatakarcinóma, de más súlyos megbetegedések megelőzésének is.