A ciszta híg vagy sűrű tartalmú burokkal körülvett daganat. Hogy a ciszta rossz- vagy jóindulatú-e, szövetminta levételével és megfelelő kivizsgálással állapítható meg.

A ciszták a női testben különböző szerveken alakulhatnak ki különböző okok következtében. Nagyon gyakran a petefészken alakulnak ki és ovárium cisztaként ismertek. A női test másik szerve, amelyen gyakran alakulnak ki ciszták, a mell. Ebben az esetben masztopátiáról beszélünk.

Petefészek ciszta (ovárium ciszta), petefészek ciszták (ovárium ciszták).

A kialakulás mechanizmusának alapján a petefészek cisztákat funkcionális és retenciós cisztákra osztjuk. Majdnem minden esetben a nemileg érett nőket sújtja, a csúcs közvetlenül a serdülőkort követően és a klimaktériumban van.

A retenciós ciszták a mirigyek szekrétumának visszatartásával jönnek létre. A retenciós cisztákhoz soroljuk az ún. dermoid cisztákat, amelyek veleszületett fejlődési anomáliák, és amelyek szőrzetet, faggyút, porc-, csontszövetet és fogakat tartalmazhatnak. Ezek a ciszták elsődlegesen jóindulatúak és 25cm nagyságúra is megnőhetnek. Leggyakrabban a serdülőkort elérő lányoknál és a fiatal nőknél jelenik meg.

A funkcionális ciszták a petefészek cisztáinak többségét képezik. A petefészkeken a hormonok által okozott normális elváltozások következtében alakulhatnak ki. Gyakrabban azonban a hormonális egyensúlyhiány zavarával összefüggésben vagy a hormonális fogamzásgátlás és kezelés mellékhatásaként jönnek létre. A leggyakoribb funkcionális ciszták a folikuláris ciszták és a sárgatestecskék cisztái. A funkcionális ciszták egyedi formája a policisztás ovárium. További megbetegedés, amely ciszták kialakulásához vezethet, az endometriózis. Az endometriózis utáni cisztákat csoki cisztáknak nevezik, jellegzetes külsejük miatt, amely a cisztákba való bevérzés következtében jön létre.

A petefészek cisztáknak nem kell semmilyen nehézségeket okozniuk. Az esetleges nehézségek közé az alábbiak tartoznak: a gyomor kellemetlen fájdalmai és megnagyobbodása, rendszertelen és problematikus menstruáció, pl. nagyon erős vérzés vagy a menstruáció kihagyása, fájdalmak a szexuális kapcsolat során, szokatlan szőrzet, a hang mélyülése és a férfi hormonok fölényéből eredő egyéb jelek. A ciszta megrepedése hasi fájdalmakkal nyilvánul meg, melyek egészen a vállba nyilallhatnak, rosszullét, hányás lép fel és súlyos esetekben sokk is.

A ciszták kezelése a ciszták típusától függ. A dermoid és az endometriózisos cisztákat sebészetileg távolítják el. A policisztás ováriumokat hormonálisan kezelik, esetleg részleges sebészeti eltávolítást végeznek. A funkcionális ciszták esetében elvileg nincs szükség kezelésre, mivel gyakran spontán eltűnnek. A kezelés akkor szükséges, ha olyan cisztákról van szó, amelyek nem tűnnek el maguktól, ha komplikációk és súlyos nehézségek merülnek fel, és az ismételten megjelenő ciszták esetében a klimaktériumot követően.

A megelőzés a helyes életmódban rejlik egyes élelmiszerek fogyasztásának korlátozásával és olyan anyagok bevitelében, amelyek hatékonynak látszanak némelyik ciszta-fajták kialakulásának megelőzésében és enyhítésében. A helyes életmód keretein belül a következő ajánlott:

 • A zsírfogyasztás csökkentése.
 • A finomított cukrok, fehér lisztből készült termékek fogyasztásának megszüntetése.
 • Rostok fogyasztásának növelése.
 • Szója és halak fogyasztásának növelése.
 • Lenolaj fogyasztásának növelése.

Némely anyagok bevitele keretén belül, amelyek hatékonynak minősültek az egyes petefészek ciszták eltávolításában és a petefészek fájdalmának enyhítésében, az alábbiak ajánlottak:

 • Szója izoflavonoidok
 • Barátcserje (Vitex agnus-castus) vagy Chasteberry
 • Indol-3-carbinol és / vagy diindolylmethane
 • Chrysin
 • Quercetin
 • Kalcium D-glucarate
 • B6-vitamin