Méhnyakrák A méhnyakrák a nőknél a második leggyakoribb rákfajta. Leggyakrabban a 15 és 45 év közötti nőket sújtja. A világon a nők rákos megbetegedés következtében történő elhalálozásának harmadik leggyakoribb oka. Az Európai Unióban évente megközelítőleg 35 000 nő betegszik meg méhnyakrákban és közülük 15 000 évente belehal ebbe a betegségbe.

Magyarországon minden évben 1100 új esetet diagnosztizálnak és évente 400 nő a méhnyakrák következtében meghal. A méhnyakrák az egyetlen olyan rosszindulatú daganatos megbetegedés, amelynél ismert a betegséget okozó vírus – a humán papillomavírus (HPV). A HPV vírus több mint 150 olyan típusa ismert, amely az ember bőrén és nyálkahártyáján okozhat megbetegedéseket. A HPV vírusok kb. 40 típusa megfertőzheti a nemi szervek és a végbél nyálkahártyáját és bőrét. Nemi kapcsolattal vagy a külső nemi szervek fertőzött nyálkahártyájával vagy bőrével való intim érintkezéssel terjed. A HPV vírust szex-vírusnak is nevezik. A HPV fertőzés az egyik legelterjedtebb nemi megbetegedés. A férfiak és nők akkor is a fertőzés hordozói lehetnek, ha a betegség egyetlen jele sem nyilvánul meg náluk, és ismételten megfertőzhetik a szexuális partnerüket.

A HPV vírusok egész csoportja két csoportra osztódik. Alacsony kockázatú papillomavírusok ((HPV low risk), amelyek leggyakrabban szemölcsök (kondilómák) keletkezését okozzák mindkét nem külső nemi szervein. A második csoportot a magas kockázatú papillomavírusok (HPV high risk) alkotják, amelyek prekancerózist és méhnyakrákot képesek előhívni. Statisztikailag a legjelentősebb a 16, 18, 31 és 45 típus, amelyek az összes fertőzés 80%-át teszik ki. Ezek a vírusok a méhnyak összes karcinómájának 90%-ban megtalálhatók.

A szexuálisan aktív nők megközelítőleg 80 %-a élete bizonyos időszakában megfertőződik a HPV vírussal. Az esetek többségében a szervezet egyedül legyőzi a HPV fertőzést és sor kerül a fertőzés spontán visszavonulására. Azonban a nők kb. 10 %-a esetében a HPV vírus megmarad a méhnyak sejtjeiben és olyan elváltozásokat okozhat, amelyek évek múltán is méhnyakrák keletkezéséhez vezethetnek.

A méhnyakrák kockázati tényezőkkel is rendelkezik. A kockázati tényezők közé tartozik a nemi élet korai megkezdése, a promiszkuitás, a szülések és vetélések magas száma az anamnézisben, első szülés nagyon fiatalon, dohányzás, kábítószerek, az immunrendszer gyengülése és a genetikai hajlamosság.

Az Indol-3-karbinol olyan hatóanyag, amely segít a szervezetnek legyőzni a HPV vírusokat és kedvezően hat az ösztrogének metabolizmusára. Az Indol-3-karbinol a sejt-metabolizmus több szintjén hat, kedvezően befolyásolja a hormonális metabolizmust, segíti megakadályozni a daganatos és a humán papillomavírus által módosult sejtek növekedését, valamint segíti elérni azok eltűnését.

A méhnyakrák megelőzése
  • monogám kapcsolat nem fertőzött partnerrel
  • a szexuális partnerek számának korlátozása
  • olyan kockázati tényezők korlátozása, mint a dohányzás, alkohol, kábítószerek
  • az immunrendszer megerősítése
  • rendszeres nőgyógyászati kivizsgálások

Minden 25 és 65 év közötti nőnek évente egyszer rendszeres nőgyógyászati kivizsgáláson kellene átesnie, citológiai vizsgálaton pedig kétévente egyszer. Az első citológiai kivizsgálást a nő szexuális életének kezdetétől számított két éven belül szükséges elvégezni.